Blog

Proje Teklif Yapısı Proje Başarısına Yöneliktir

30 Ocak 2020

Harika bir fikriniz var! Bu fikir üzerinde ne denli araştırma yaparsanız ve kıymetli bir proje hazırlarsanız böylece finansman açısından da başarı elde edersiniz. Bunun için ise proje teklifi konusunda yeterli bilgiye sahip olmanız gerekiyor.

  1. Sorununuzu tanımlayın.
  2. Soruna çözüm sunun.
  3. Başarı ve çıktı ölçütlerinizi tamamlayın.
  4. Plan ve yaklaşımları belirleyin.
  5. Proje takvim ve bütçesini ortaya koyun.
  6. Teklifi düzenleyin.

Proje teklifi paydaşların projeyi başlatmak amacıyla bilmesi gerekenlerin özetinin yer aldığı bir belgedir. Teklif hazırlanırken bazı hususlara dikkat edilmelidir.

Hedef Kitle

Karar vericiler ve aralarındaki ilişkilerin bilinmesi teklif hazırlanması noktasında önemlidir. Proje sorunlara ne kadar aşinadır? Ortaya koymadığı durumlar var mı? Arka plan bilgisi verilmesi gerekiyor mu? Neyi iletmek istediğiniz ile ilgili bildiğiniz bir yol var mı?

Potansiyel Tuzaklar

Etkili olmayan proje teklifi sunumu, kurumsal hedef ile uyum içinde olmayan projeler, tekliflerin kötü tanımlanması ve güvenilir olmayan projeler başarınızı ciddi manada olumsuz olarak etkileyecektir.

Veri ve Araştırma

Tekliflerin doğrulanması, projelerin haklı çıkarılması noktasında çeşitli verilere ihtiyacınız olacak. Başarılı ya başarısız projelerin ortaya konması gerekiyor. Teklif hazırlamak için güçlü başlamalı, fikirlerden değil gerçeklerden yararlanmalısınız. Çözüm sunmak için ise sorun ve itirazların tahmin edilmesi gerekir. Çözüm sunmak için çözümün büyük etkisinin gösterilmesi ve görüş üzerine gerçeklerin ortaya konması önemlidir. Çıktıların ve başarı ölçütlerinin tanımlanması, projelerin başarılı olup olmayacağının anlaşılması noktasında ip ucu vermektedir.

Bir teslim tarihi eklenmesi de proje teklifi açısından önemlidir. Projelerin ne sunacağı, kullanıcıların bu projeden ne beklediğinin tanımlanması gerekir. Başarı kriterleriniz de yine projenin başarısı noktasında önemlidir. Proje stratejilerinin tamamlanmasının ardından risklerin azalması için sorunların ne şekilde ele alınacağı önemli yer tutar. Proje maliyetleri ve teslim tarihlerine karar verdikten sonra fazla ayrıntıya da yer verilmelidir.

Ayrıca tahmin etmeyin, somut olmayı deneyin. Başlangıç ve bitiş süreleri için projenin bitiş sürelerinin aynı anda yapılabilmesini mümkün kılın. Son olarak teklifleri düzenlemek için ise ikna edici, yararlı ve doğru bir dil kullanın. Dil bilgisi, noktalama işaretleri ve yazım hataları da düzenlendikten sonra profesyonel olarak görüntüleyin. ECO danışmanlık olarak sizlere proje teklifi hazırlama noktasında da teknik destek sağlıyoruz. Hemen bizler ile iletişime geçebilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.

©2018 E-CO Consulting & Coaching. All Rights Reserved.